کشیدگی ردیف و محتوا

هر روزه ساختمان‌های جدیدی ساخته می‌شودند. برخی پرهیاهو، و برخی در انزوا و بی سر و صدا. البته گزینه‌ی دیگری هم وجود دارد، که عبارت است از، ساختمان های جنجالی . هرچند این دسته به ندرت ظاهر می‌شوند. اما اگر به مرحله‌ی ساخت برسند، به سختی از ذهن ها پاک می‌شوند.

توجه به این نکته ضروری است که تفاوت زیادی بین دو کلمه‌ی زشت و جنجالی وجود دارد. در واقع، بسیاری از ساختمان‌های موجود در این لیست، مانند گوگنهایم، به همان اندازه که از نظر معماری حائز اهمیت هستند، از نظر زیبایی شناسی نیز حرف زیادی برای گفتن دارند.


هرم لوور، پاریس

The Louvre Pyramid, Paris

زمانی که ساخت هرم لوور، به عنوان ورودی اصلی موزه، شروع شد، تقریباً بلافاصله بحث و جنجال حول آن آغاز شد. به لحاظ زیبایی شناختی، بسیاری سبک مدرن این سازه را در تضاد کامل با سبک رنسانس فرانسوی کاخ می دانستند. منتقدان همچنین ادعا کردند که معمار چینی آمریکایی، درک کافی از فرهنگ فرانسوی برای به بروزرسانی یک مکان گردشگری شهر پاریس ندارد. و همچنین این ساختمان، فرم ساختاری مناسبی ندارد، چرا که نشان دهنده نماد مرگ در مصر باستان است. با گذشت 30 سال، برخی هنوز بر این عقیده هستند که ساختمان شیشه ای مدرن، یکی از جنجالی ترین ساختمان‌ها در تاریخ مدرن است.


ساگرادا فامیلیا، بارسلونا

Sagrada Familia, Barcelona

پروژه‌ی ساخت ساگراد فامیلیا در سال 1882 آغاز شد، و 140 سال بعد، کلیسای بازیلیکا هنوز در دست ساخت است. معمار اسپانیایی، فرانسیسکو دو پائولا دل ویلار، اولین طراحی بود که در سال 1882 مشغول به کار روی این کلیسا شد، اما دیری نپایید که استعفا داد و آنتونی گائودی در سال 1883 مسئولیت به پایان رساندن این کار را بر عهده گرفت. اگرچه او تا پایان عمر خود بر روی معبد گوتیک کار کرد، اما فقط یک چهارم کار را به پایان برد. با گذشت نزدیک به یک قرن و نیم، کلیسا با جنجال و حاشیه زد و خورد زیادی داشته. نقشه های اولیه گائودی که برای ساختمان طراحی شده بود، در طول جنگ داخلی اسپانیا از بین رفت و این مسئله سبب شد که برخی استدلال کنند، تغییرات اخیری روی ساختمان انجام گرفته، با دیدگاه اصلی معمار ناسازگار است.


برج آنتیلیا، بمبئی

Antilia Tower, Mumbai

برج بزرگ آنتیلیا در بمبئی، به مساحت 4531 متر مربع ساخته شده، ارتفاع آن 52 متر مربع است و 27 طبقه را در بر می گیرد. در حالی که ممکن است این آسمان‌خراش کوچک یک مجتمع آپارتمانی یا ساختمان اداری به نظر برسد، اما طبق گزارش فوربس، در واقع اقامتگاه شخصی میلیاردر هندی، موکش آمبانی،است که توسط شرکت مستقر در شیکاگو یعنی Perkins and Will طراحی شده و بسیاری از مردم از نمایش بی از حد و حصر ثروت، شاکی‌اند.


خیابان فنچرچ 20، لندن

20 Fenchurch Street, London

این ساختمان 38 طبقه که به دلیل شباهت به رادیوهای دو طرفه دستی، ساختمان «واکی تاکی» نامیده می‌شود، توسط رافائل وینولی طراحی و در سال 2014 تکمیل شد. در سال 2015، این ساختمان برنده جام کاربونکل شد، جایزه ای که توسط مجله Building Design به «زشت ترین ساختمان تکمیل شده در 12 ماه گذشته در انگلستان» داده می‌شود. این ساختمان در کنار ظاهر نامطلوب خود، مشکلات بسیاری را به وجود آورده. از مهمترین این مشکلات، زمانی است که خورشید مستقیماً به ساختمان می تابد، و ساختمان به عنوان یک آینه مقعر عمل می کند و نور را مستقیماً به خیابان می تاباند. در سال 2013، دما به حدی (117 درجه سانتیگراد) افزایش یافت که به خودروهای پارک شده در خیابان خسارت وارد شد و حتی بدنه یکی از آن‌ها را ذوب کرد. این معضل، در سال 2014 با نصب یک سایبان دائمی در ضلع جنوبی ساختمان رفع شد. این ساختمان، همچنین به دلیل داشتن اثر تونل باد و تاثیر بر دکه‌های کنار خیابان، مورد انتقاد شدیدی قرار گرفت. بنابراین، جای تعجب نیست که ساختمان واکی تاکی، به لیست جنجالی ترین ساختمان های ما راه یافته است.


موزه Solomon R. Guggenheim، شهر نیویورک

Solomon R. Guggenheim Museum, New York City

اگرچه موزه گوگنهایم که توسط فرانک لوید رایت طراحی شده است، در بیش از 60 سالی که باز است به یک نقطه عطف در شهر نیویورک تبدیل شده، اما اوضاع،همیشه بدین وضع نبوده. هنگامی که رایت برای اولین بار رونمایی شد، انتقادات شدیدی از سوی منتقدان دریافت کرد ، آنها موزه را با ماشین لباسشویی مقایسه میکردند! بسیاری فکر می‌کردند که این ساختمان، سایه ایست بر بروی هنری که قرار بود در آن وجود داشته باشد. و حتی 21هنرمند نامه‌ای در اعتراض به ساخت و ساز این بنا، به مدیر و متولیان موزه ارسال کردند. به گفته این هنرمندان، شیب منحنی موزه نشان‌دهنده بی‌توجهی بی‌رحمانه به چارچوب مستطیلی اساسی که برای تأمل بصری مورد نیاز در آثار هنری ضروری است.


ترجمه شده از admiddleeast توسط تیم دفتر فنی هنر زمان

یکی از این ساختمان‌های بحث‌برانگیز، برج شارد در لندن است که با ارتفاع 309.6 متری، برجسته‌ترین سازه در چشم‌انداز این شهر محسوب می‌شود. طراحی این برج توسط معمار مشهور، رنزو پیانو، انجام شده و در دوران احداث، مباحثات زیادی پیرامون تاثیر آن بر معماری سنتی لندن و خط آسمان تاریخی این شهر به وجود آمد. مخالفان اعتقاد داشتند که چنین ساختار مدرنی به بافت قدیمی شهر لطمه می‌زند، اما طرفداران آن با ارایه افزوده شدن این برج به جاذبه‌های گردشگری، به ارزش فرهنگی و اقتصادی‌اش تاکید کردند. این ساختمان همچنین با استفاده از تکنولوژی‌های پیشرفته برای بهینه‌سازی مصرف انرژی، نمونه‌ای از معماری پایدار در محیط شهری است.

ترمینال T2 فرودگاه بین‌المللی چاتراپاتی شیواجی در بمبئی نیز یکی دیگر از معماری‌های معاصر مورد بحث است که با طراحی بی‌نظیر توسط دفاتر SOM و استودیوی موزیکال گریمشاو ساخت شده است. در ابتدا، هزینه‌های هنگفت ساخت این ترمینال انتقادات زیادی را برانگیخت، اما نتیجه نهایی مورد تحسین بسیاری از متخصصان قرار گرفت. طراحی منحصر به فرد سقف پروانه‌ای شکلی دارد که به نماد معماری نوآورانه در هند تبدیل شده است. علاوه بر زیبایی، این ترمینال از جنبه‌های کاربردی همچون ظرفیت جابه‌جایی مسافران و فناوری‌های مدرن مدیریت ترابط هوایی نیز بهره‌مند است که باعث بهبود کارایی عملیاتی فرودگاه شده است. این نمونه‌ها نشان می‌دهند که چگونه معماری جدید می‌تواند در عین تطابق با نیازهای عملی، ویژگی‌های زیبایی‌شناختی و تاریخی را نیز حفظ کند.

10 Comments

  • ام‌البنین کرمانی گفت:

    موضوع خیلی جالبی انتخاب کرده‌اید. به نظرم ساختمان‌های لندن و آنتیلیا واقعاً چشمگیر هستند. آیا می‌تونید درباره معماری مستثنی برج شیشه‌ای لندن بیشتر توضیح بدید؟

  • میثم سلطانی گفت:

    سلام، شما گفتید که مساحت بمبئی خیلی بزرگه، ولی چطور این بر ساختارهای معماری شهر تاثیر داشته؟ آیا مشخصات داخل برج آنتیلیا رو هم دارید؟

  • ام‌البنین افضلی گفت:

    ممنون از معرفی این ساختمان‌ها. واقعا برج شیشه‌ای لندن خیلی زیباست. شاید بهتر باشه بیشتر در مورد تاریخچه ساختش بنویسید. تا چه حد بر سایر ساختمان‌های لندن اثر گذاشته؟

  • یحیی آذری گفت:

    به نظرم مساحت بمبئی و نقش برجسته‌ش در ساخت آنتیلیا نباید نادیده گرفته بشه. میشه یکم در مورد تأثیر اقتصادی برج آنتیلیا توضیح بدید؟

  • جواد امیری گفت:

    خیلی خوبه که درباره ساختمان‌های بحث‌برانگیز نوشتید. به نظرتون داخل برج آنتیلیا بیشتر شبیه به معماری سنتیه یا مدرن؟ چه تغییراتی در سال‌های اخیر داشته؟

  • عارف اشرفی گفت:

    برج شیشه‌ای لندن همیشه برام جالب بوده. شما اشاره کردید به خاص‌بودن این ساختمان. آیا میشه گفت که معماری طبقات بالایی اون خاص‌تر از بقیه است؟

  • الهه غفاری گفت:

    ساختمان‌های لندن رو خیلی دوست دارم. دوست دارم بدونم داخل برج آنتیلیا چه جوری طراحی شده؟ آیا بیشتر شبیه سبک اروپایی هست یا هندیه؟

  • یگانه گلشن گفت:

    مساحت بمبئی چقدر در تصمیم‌گیری برای ساخت ساختمان‌های بلند نقش داشته؟ اینکه این ساختمان‌ها مثل آنتیلیا چه نقشی در زندگی روزمره مردم ایفا می‌کنن؟

  • آیدا گلشن گفت:

    از معرفی این ساختمان‌ها ممنون. به نظرم ساختمان‌های لندن همیشه زیبا هستند. میشه در مورد تأثیر معماری بالای برج شیشه‌ای لندن بر ساختمان‌های هم‌جوار بیشتر توضیح بدید؟

  • سمانه حسنی گفت:

    واقعا از مطلب لذت بردم. ساختمان‌های بمبئی و لندن هر دو بی‌نظیرند. از ساختار داخل برج آنتیلیا برای مخاطب خاص بیشتر توضیح بدید. ممنون.

ارسال پاسخ

مشاوره رایگان